Dr. JULIO CESAR BARROS CASTILLO
Resumen curricular:
Egresado con mención honorífica del Doctorado en Ciencias en Alimentos del Posgrado del Instituto Tecnológico de Tepic (ITTepic) en junio del 2022. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores (SNI) Nivel 1 desde enero de 2023 hasta diciembre 2027. Experiencia en el desarrollo de técnicas y análisis por cromatografía de gases y de líquidos acoplada a espectrometría de masas (CG-MS, HPLC-MS), análisis e interpretación de resultados de calorimetría por termogravimetría (TGA) y calorimetría diferencial de barrido (DSC), evaluación de materiales de pared para la encapsulación por secado por aspersión y electrospraying, dominio de técnicas de caracterización fisicoquímica de polvos y distribución de tamaño de partícula. Experiencia como docente de nivel superior y posgrado en el ITTepic, nivel medio superior y secundaria del sector privado por más de 13 años. Investigador adjunto por proyecto en el ITTepic y colaborador del grupo de trabajo para la elaboración de propuestas, sometimiento, ejecución y seguimiento de proyectos vinculados con la industria PEI-CONACYT 2016-2017 y proyectos TECNM 2017. Responsable de proyecto de investigación ITTepic 2017. Productividad de publicaciones técnico-científicas de 4 artículos científicos como primer autor, 14 artículos como colaborador, participación como inventor en 3 patentes sometidas ante el IMPI y 1 capítulo de libro publicado. Experiencia de 3 años en la industria del sector productivo de frutas deshidratadas por secado convectivo y secado por aspersión en el área de desarrollo de nuevos productos, control de calidad, laboratorio de análisis fisicoquímicos y producción. Colaborador de 4 desarrollos tecnológicos y de asistencia técnica al sector productivo de la industria alimentaria en secado por aspersión, aprovechamiento de frutos y conservación pre y poscosecha.
Perfil de Investigador SNII:
Estancia Posdoctoral
Bases de datos bibliográficas:
Publicaciones del académico:
- Mexican Coccoloba uvifera L. Leaf and Fruit Extracts: Identification of Pentacyclic Triterpenes and Volatile Profile by GC-MS
- Ultrasound assisted extraction of polyphenols from Randia monantha: Optimization, characterization and antifungal activity
- High-value biological compounds in jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.): Postulates of their anticancer possible mechanisms.
- Cocuixtle: Source of Proteases for the Transformation of Shrimp By-Products into Hydrolysates with Potential Application. Biology 2023, 12, 753
- Guamara and Cocuixtle: Source of Proteases for the Transformation of Shrimp By-Products into Hydrolysates with Potential Application
- Contribution of glycosidically bound compounds to aroma potential of jackfruit (Artocarpus heterophyllus lam)
- Yeasts with potential biocontrol of Colletotrichum gloeosporioides in avocado (Persea americana Mill. cv. Hass) and characterization of Yamadazyma mexicana mechanisms
- High-value biological compounds in jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) and their relationship with carcinogenesis
- Ultrasound-Assisted Extraction of Artocarpus heterophyllus L. Leaf Protein Concentrate: Solubility, Foaming, Emulsifying, and Antioxidant Properties of Protein Hydrolysates
- Nanofibers added with citral: Characterization and their application to postharvest control of Fusarium pseudocircinatum in bananas
- Volatile compounds released by acid hydrolysis in jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.). A comparative study by using SDE and HS-SPME techniques
- Structural modification of Jackfruit leaf protein concentrate by enzymatic hydrolysis and their effect on the emulsifier properties
- Ultrasound-Assisted Extraction of Artocarpus heterophyllus L. Leaf Protein Concentrate: Solubility, Foaming, Emulsifying, and Antioxidant Properties of Protein …
- Microencapsulation of citral with Arabic gum and sodium alginate for the control of Fusarium pseudocircinatum in bananas
- Volatile profiles of five jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) cultivars grown in the Mexican Pacific area
- Edible pectin film added with peptides from jackfruit leaves obtained by high-hydrostatic pressure and pepsin hydrolysis
- Characterization of sodium alginate coatings with Meyerozyma caribbica and impact on quality properties of avocado fruit
- Utilization of by-products of endemic fruits: Encapsulation of proteolytic extracts of guamara (Bromelia pinguin) and cocuixtle (Bromelia karatas) by electrospraying
- Evaluation of biopolymers in the encapsulation by electrospraying of polyphenolic compounds extracted from blueberry (Vaccinium corymbosum L.) variety Biloxi
- Sodium alginate coatings added with Meyerozyma caribbica: Postharvest biocontrol of Colletotrichum gloeosporioides in avocado (Persea americana Mill. cv. Hass)
- Characterization of submicron emulsion processed by ultrasound homogenization to protect a bioactive extract from sea grape (Coccoloba uvifera L.)
- Effect of Maltodextrin Reduction and Native Agave Fructans Addition on the Rheological Behavior of Spray-Dried Juices
- Use of emerging technologies in the extraction of lupeol, α-amyrin and β-amyrin from sea grape (Coccoloba uvifera L.)