Dr. ENRIQUE ARRIOLA GUEVARA
Resumen curricular:
Enrique Arriola-Guevara, profesor investigador; investigador nacional I; Ph.D., ChE Universidad Estatal de Oregón (EE.UU., 1997). Tiene una amplia experiencia en diferentes puestos académicos, incluidos 3 años como instructor en la Universidad Estatal de Oregón. Sus puestos no académicos incluyen ingeniero de producción, jefe de laboratorio en el Programa de Construcción de Laboratorios de Ingeniería Química y consultor. Sus campos de especialización son la ingeniería de fluidización y la ingeniería de alimentos. Es el inventor de un novedoso sistema de lecho con surtidor de etapas múltiples (cinco patentes). Ha sido asesor de 60 proyectos de licenciatura, 15 de maestría y 10 de doctorado. Fue presidente local del Instituto Mexicano de Ingenieros Químicos (IMIQ, 2006) y revisor de la Revista Mexicana de Ingeniería Química y Journal of Food Science and Technology. Sus publicaciones incluyen 3 libros, 4 capítulos, más de 30 artículos científicos, 2 supervisiones técnicas de la versión en español de los libros ChE (Chemical Reaction Engineering, de O. Levenspiel; y Elementary Principles of Chemical Processes, de RM Felder y RW Rousseau). Finalmente, ha recibido varios reconocimientos profesionales, incluyendo premios locales y federales.
Perfil de Investigador SNII:
Bases de datos bibliográficas:
Publicaciones del académico:
- Influence of initial glucose and lactic acid concentration on hyaluronic acid production by Streptococcus zooepidemicus: Kinetic and modeling
- Evaluation of mango residues to produce hyaluronic acid by Streptococcus zooepidemicus
- Optimization of Extrusion Conditions for an Extruded Food Enriched with Mango By-Products (Mangifera indica var. Tommy Atkins) via Response Surface Methodology
- Optimization of 5-CQA Extraction Conditions from Green Coffee By-Product (Coffea arabica) Using a Response-Surface Design and the Study of Its Extraction Kinetics
- Formulación de un alimento extruido expandido a base de maíz azul y lenteja, adicionado con fibra dietética y almidón alto en amilosa: Propiedades físicas y tecno-funcionales,
- Separation of D-Limonene and Other Oxygenated Compounds from Orange Essential Oil by Molecular Distillation and Fractional Distillation with a Wiped Film Evaporator
- Optimization of Extrusion Conditions for an Extruded Food Enriched with Mango By-Products (Mangifera indica var. Tommy Atkins) via Response Surface …
- Application of Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) in combination with Attenuated Total Reflection (ATR) for rapid analysis of the tequila production process
- Effect of Operating Conditions and Fructans Size Distribution on Tight Ultrafiltration Process for Agave Fructans Fractionation: Optimization and Modeling
- Optimization of 5-CQA Extraction Conditions from Green Coffee By-Product (Coffea arabica) Using a Response-Surface Design and the Study of Its Extraction …
- Supercritical CO2-ethanol extraction of oil from green coffee beans: optimization conditions and bioactive compound identification
- Production of Extrudate Food with Mango By-Products (Mangifera indica): Analysis of Physical, Chemical, and Sensorial Properties
- Validation of an analytical method for the simultaneous determination of hyaluronic acid concentration and molecular weight by size-exclusion chromatography
- Bored Coffee Beans for Production of Hyaluronic Acid by Streptococcus zooepidemicus
- Innovation in a Continuous System of Distillation by Steam to Obtain Essential Oil from Persian Lime Juice (Citrus latifolia Tanaka)
- Enzymatic extraction of limonene, limonin and other relevant compounds from Citrus sinensis (orange) and Citrus aurantiifolia (lime) by-products
- Influence of supplemented nutrients in tequila vinasses for hydrogen and polyhydroxybutyrate production by photofermentation with Rhodopseudomonas pseudopalustris
- Evaluation of the use of a coffiee industry by-product in a cereal-based extruded food product
- Estudio de los parámetros de freído sobre las propiedades fisicoquímicas de una botana hecha de harinas de maíz, chicharo y salvado de avena
- Performance evaluation of tight ultrafiltration membrane systems at pilot scale for agave fructans fractionation and purification
- Evaluation of the use of a coffee industry by-product in a cereal-based extruded food product
- Study of frying process parameters on the physicochemical properties of a snack made from corn flours, whole pea and oat bran
- Estudio de los parámetros de freído sobre las propiedades fisicoquímicas de una botana hecha de harinas de maíz, chicharo y salvado de avena
- Producción de ácido láctico con cepas de Enterococcus aisladas de ganado
- Cascade Control of Coffee Roasting Degree in a Spouted Bed Batch Process Based on a Real-Time Imaging Analysis
- Cascade Control of Coffee Roasting Degree in a Spouted Bed Batch Process Based on a Real‐Time Imaging Analysis
- Properties of Some Commercial Honeys Available in Mexican Market: Effect of Overheating on Quality of the Packaged Honey
- Método de aislamiento de bacterias con potencial para producir ácido hialurónico
- Oxidative Stability of Green Coffee Oil (Coffea arabica) Microencapsulated by Spray Drying
- Evaluation of the analytical conditions for the determination of chlorogenic acid in coffee silverskin
- Properties of some commercial honeys available in Mexican market: Effect of overheating on quality of the packaged honey
- Empirical model of the chlorogenic acid degradation kinetics during coffee roasting in a spouted bed
- A Green Process for the Extraction and Purification of Hesperidin from Mexican Lime Peel (Citrus aurantofiia Swingle) that is Extendible to the Citrus Genus
- A Green Process for the Extraction and Purification of Hesperidin from Mexican Lime Peel (Citrus aurantifolia Swingle) that is Extendible to the Citrus Genus
- A Green Process for the Extraction and Purification of Hesperidin from Mexican Lime Peel (Citrus aurantifolia Swingle) Extendible to Citrus Genus
- Evaluación de las condiciones de cultivo de Cladosporium oxysporum para la producción de hidrolasas
- Photofermentation of tequila vinasses by Rhodopseudomonas pseudopalustris to produce hydrogen
- Production of hydrolytic enzymes by solid-state fermentation with new fungal strains using orange by-products,Producción de enzimas hidrolíticas por fermentación en estado sólido con nuevas cepas de hongos utilizando subproductos de naranja
- 359 PRODUCCIÓN DE CELULASAS, XILANASAS Y PECTINASAS CON ESPECIES DE HONGOS POR FERMENTACIÓN SUMERGIDA
- Physical and hydration properties of expanded extrudates from a blue corn, yellow pea and oat bran blend
- Espectroscopia de infrarrojo para todos
- Caracterización fisicoquímica de un alimento extruido tipo botana
- Evaluación de las propiedades fisicoquímicas y tecno funcionales de subproductos de residuos de mango (mangifera indica, variedad Tommy Atkins)
- Evaluación de la extracción con dióxido de carbono supercrítico de aceite de granos de café verde (Coffea arabica) mediante el uso de superficie de respuesta
- Production of hydrolytic enzymes by solid-state fermentation with new fungal strains using orange by-products
- Tecnologías de nano/microencapsulación de compuestos bioactivos
- Diffusivity coefficient estimation during coffee roasting in a spouted bed using a fuzzy model,Estimación del coeficiente de difusividad durante el tostado de café en un lecho fuente utilizando un modelo difuso
- Validation of analytical conditions for determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in roasted coffee by gas chromatography-mass spectrometry
- Introducción a la Tecnología del Mango
- Diffusivity coefficient estimation during coffee roasting in a spouted bed using a fuzzy model